Wednesday, June 19, 2013

~MINAH SALLEH? MAT SALLEH? SPAGHETTI!!~

Hurm...lama dah tak update..seminggu kan?  By the way saya ingin berkongsi bagaimana hendak membuat dan menyediakan spaghetti since ada request daripada cousin saya.  Believe me...memasak dan menyediakan spaghetti adalah sangat senang dan rahsianya terletak pada sos spaghettinya!  That's it!!

Okay...ini bahan-bahannya : *idea nak buat spaghetti nih muncul bila saya blur tak tahu nk masak apa untuk berbuka pada Isnin yang lepas...heheh...*


*Spaghetti San Remo (saya hanya merasakan jenama ini yang sedap), Angel hair pun okay juga...
*Minced beef
*Cendawan (dipotong kecil-kecil)
*Sos tomato Prego
*Bawang (dipotong dadu)
*Sos cili dan tomato
*Carrot
*Cheese

All right...jum masak!!!


Tumiskan bawang sehingga kuning keemasan


Then, kita masukkan carrot yang sudah dipotong tadi.  hurm..rahsia untuk carrot yang lembut adalah, kita kene didihkan dulu carrot secara asing in about 15-30 minutes and kene potong halus =))



Now kita masukkan minced beef pulak...haaa..isi pun satu rahsia nak dapatkan sos spaghetti yang sedap....okay..cuba tengok betul-betul....minced beef yang dimasukkan ini merah lagi..kita kene pastikan dia betul-betul masak iaitu bila warna minced beef tersebut bertukar gelap sikit BARULAH kita masukkan sos prego tadi...=)


Haa...lebih kurang macam ni laa warna nya..barulah minced beef tadi considered as masak...heheh....aisehmen..mcm pakar pulak ye! =p



After that, kita masukkan cendawan yang telah dipotong kecil tadi....


Selepas semua tu, kita masukkan sos prego.


Sebatikan sos prego kita tadi.


Haa...nak tahu satu rahsia?  untuk memnuatkan sos spaghetti kita ini lebih sedap...maka kita boleh tambahkan cheese...hurm....mana tak sedap!! *aih..memuji diri sendiri!  hahah!*



 See the cheese melting inside the sauce?  Thats the source of happiness!


So....sambil sambil kita tunggu sampai cheese tadi digaul sebati..kita bolehlah masak spaghetti kita pulak..dan selamat makan semua!  See...mudah je kan?  Hehe..selamat mencuba!!  =))

No comments:

Post a Comment